Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 29.08.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
Ένας από τους κλάδους, που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συγκινεί τους Τρικαλινούς παραγωγούς, είναι η μελισσοκομία. Το ευτυχές είναι ότι όλο και πιο πολλοί ασχολούνται με τη μορφή αυτή αγροτικής παραγωγής, το δυστυχές είναι ότι λείπει η επαγγελματική οργάνωση κυρίως σε επίπεδο στήριξης και πλήρους ένταξης της παραγωγής μελιού στο αγροτικό κλάδο μέσα από την χρηματοδοτική ενθάρρυνση.
Με εξαίρεση βέβαια από το εν εξελίξει Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας 2017-2019, ο τομέας δύναται να στηριχθεί και μέσω του ΠΑΑ 2014-2020, αλλά και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στην Ελλάδα και στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Βελτίωσης των Συνθηκών Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας 2017-2019, προβλέπεται ενίσχυση ύψους 21.795.000 ευρώ, δηλαδή 7.265.000 ευρώ ανά έτος. Το ποσό αυτό καλύπτεται κατά 50% από κοινοτικούς και κατά 50% από εθνικούς πόρους. Οπότε, μπορούμε να πούμε ότι γίνεται μία αρχή.
Στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2017-2018, καθορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, με υπουργική απόφαση, η δράση 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων», με το ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται στα 120.000 ευρώ. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι καθορίστηκε και η δράση 6.1 «Εφαρμοσμένη Έρευνα», με το ύψος ενίσχυσης να ανέρχεται μέχρι το 100% της δαπάνης υλοποίησης των ερευνητικών προγραμμάτων που θα κριθούν επιλέξιμες.
Τον Ιούλιο καθορίστηκε και το ύψος επιχορήγησης της δράσης 1.4 «Στήριξη της προώθησης του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης, στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2018» στα 48.912,47 ευρώ, ενώ σε εξέλιξη παραμένει και για φέτος η δράση 4.1 «Αναλύσεις Μελιού».
Στο πλαίσιο της δράσης 4.1, ενισχύονται οι δαπάνες πραγματοποίησης αναλύσεων δειγμάτων μελιού σε διαπιστευμένα εργαστήρια, για τον έλεγχο της ύπαρξης καταλοίπων φαρμάκων και άλλων ξένων ουσιών (πχ. βαρέα μέταλλα, αντιβιοτικά κ.λπ.), στο προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα και διατίθεται στο εμπόριο, με σκοπό τη διερεύνηση της ποιότητάς του, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του καταναλωτικού κοινού και η παραγωγή και εμπορία ασφαλών προϊόντων.
Επιπλέον, για τα μελισσοκομικά έτη 2018 και 2019, εφαρμόζεται το πρόγραμμα στοχευμένης επιτήρησης και έγκαιρης ανίχνευσης του μικρού σκαθαριού της κυψέλης (Aethina tumida) σε επιλεγμένα μελισσοκομεία-δείκτες εντός καθορισμένων ζωνών υψηλού κινδύνου (δράση 2.1).
Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, επιλέξιμες δαπάνες είναι:
Σημειώνεται ότι θα γίνει με κλήρωση από το Μελισσοκομικό Μητρώο μελισσοκόμων (έως 15) ανά περιοχή υψηλού κινδύνου.