Πέμπτη 26.12.2024 | Εορτάζουν: Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία, Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κωσταντία, Ντία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Τι προβλέπει για την περιοχή μας

Θεσμοθετήθηκε το νέο χωροταξικό για τη Θεσσαλία

ΤΟΠΙΚΑ 12.10.2018 | 9:02 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Θεσμοθετήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το νέο χωροταξικό σχέδιο για τη Θεσσαλία, το οποίο συνυπόγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί και περιλαμβάνει τις βασικές πλευρές ανάπτυξης της περιφέρειας για την επόμενη δεκαετία.

Στο νέο χωροταξικό δεν υπάρχει αναφορά στην εκτροπή του Αχελώου, λόγω της αναμενόμενης 7ης απόφασης του ΣτΕ, η οποία, όπως και οι προηγούμενες, θα είναι καταδικαστική για τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν πριν από μια 25ετία.

Όσον αφορά το Νομό Τρικάλων τα Μετέωρα, μαζί με τον Όλυμπο, χαρακτηρίζονται τοπία διεθνούς σημασίας και θεσπίζονται αυστηρά μέτρα προστασίας. Τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα χαρακτηρίζονται αστικά περιφερειακά κέντρα, ενώ οι ορεινοί όγκοι Καλαμπάκας και Πύλης χαρακτηρίζονται ως περιοχές αιολικής καταλληλότητας.

Στο νέο χωροταξικό της Θεσσαλίας, που συνυπογράφουν ο Γιώργος Σταθάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνεται ότι η περιφέρεια παρουσιάζει έλλειμμα υδατικών πόρων, αλλά υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση της άρδευσης στη μεγαλύτερη ενιαία καλλιεργήσιμη γη στην Ελλάδα.

Το σχέδιο δίνει βάση στην αξιοποίηση των υδάτων από τις τεχνητές λίμνες Πλαστήρα και Ταυρωπού, όπως επίσης και από την αναγεννημένη Κάρλα, που εγκαινίασε πρόσφατα η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή μικρών έργων συγκράτησης των νερών σε ημιορεινές περιοχές και ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών καναλιών, κάτι το οποίο είχε τεθεί και στο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας κατά την περσινή χρονιά.

Προβλέπονται επίσης κίνητρα για τη συνένωση των δικτύων, η σταδιακή κατάργηση των γεωτρήσεων, οι οποίες έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και δημιουργία «τράπεζας αγροτικής γης» για τη διαχείριση εκτάσεων που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χωρίζεται σε έξι ευρύτερες ζώνες (εντατικής γεωργίας, αγροτικών δραστηριοτήτων, τουρισμού και δεύτερης κατοικίας, αναπτυσσόμενου ορεινού τουρισμού, βιομηχανίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μέτρα προστασίας.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία περιορίζεται, με προοπτική την πλήρη κατάργησή της. Στις περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας, που θα οριοθετηθούν από επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπεται απαγόρευση της δόμησης, με εξαίρεση τις μικρές υποδομές για γεωργικές ανάγκες και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.

Στις τουριστικές περιοχές η αρτιότητα των ακινήτων που επιτρέπεται να δομηθούν αυξάνει στα 10 έως και 20 στρέμματα, ενώ θεσπίζονται κανόνες για την κατασκευή νέων καταλυμάτων και δίνεται έμφαση στην αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος οικιστικού πλούτου με την παροχή κινήτρων για την ανακαίνισή τους.

Ο θεσσαλικός Ολυμπος και τα Μετέωρα χαρακτηρίζονται τοπία διεθνούς σημασίας και θεσπίζονται αυστηρά μέτρα προστασίας.

Παράλληλα, χαρακτηρίζεται το δίπολο Λάρισας-Βόλου ως πρωτεύοντος εθνικού πόλου, ενώ τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα χαρακτηρίζονται αστικά περιφερειακά κέντρα.

Περιοχές αιολικής καταλληλότητας προβλέπονται στους ορεινούς όγκους Καλαμπάκας, Πύλης, Αργιθέας, Μουζακίου, λίμνης Πλαστήρα και Αγιάς, καθώς και στο νότιο Πήλιο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης