Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Τι αλλάζει στην πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 20.10.2023 | 5:59 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πολυεπίπεδες αλλαγές έρχονται στα επιδόματα ανεργίας. Η πρώτη κιόλας είναι άμεση καθώς στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπεται πως πλέον τα επιδόματα ανεργίας όπως και μια σειρά άλλων επιδομάτων θα πληρώνονται μόνο μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Ο άνεργος όπως και άλλοι δικαιούχοι θα προμηθεύονται μια προπληρωμένη κάρτα από την τράπεζα τους η όποια θα «φορτίζεται» με το επίδομα. Η συγκεκριμένη κάρτα θα έχει όριο αναλήψεων ίσο με το 50% του συνολικού ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει υποχρεωτικά να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μάλιστα θα υπάρχουν και φορολογικά κίνητρα όπως περισσότερες συμμετοχές στη φορολοταρία για τη χρήση της κάρτας σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η ΔΥΠΑ εδώ και καιρό επεξεργάζεται δύο πιλοτικά προγράμματα που προβλέπουν αυξημένο επίδομα ανεργίας.

Tα συγκεκριμένα προγράμματα αναμένεται να βγουν «στον αέρα» από το 2024.

Για ένα από αυτά τα προγράμματα υπάρχουν τα εξής σενάρια στο τραπέζι.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του και θα είναι κλιμακωτό. Η σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Επίσης, εξετάζεται το ύψος του επιδόματος ανεργίας να ξεκινά κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής του από υψηλότερα επίπεδα και να αποκλιμακώνεται σταδιακά.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να συνδέεται άμεσα με τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι προτού απολυθούν, με τα χρόνια προϋπηρεσίας, τις εισφορές και άλλα χαρακτηριστικά των ανέργων. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα ορίζεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα είναι μόνο για έξι μήνες, ενώ το σύνολο των καταβληθέντων ποσών θα πρέπει να παραμένει το ίδιο με σήμερα (5.748 ευρώ ετησίως).

Μια δεύτερη σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να συνδέεται με το μέσο μισθό (1.190 ευρώ) βάσει των τελευταίων στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τον πρώτο μήνα της επιδοτούμενης ανεργίας θα μπορούσε να ανέρχεται στο 80% του μέσου μισθού και να καταλήγει σταδιακαά στα 479 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό και σε αυτή τη περίπτωση το οποίο θα δικαιούται ένας άνεργος σε ετήσια βάση δηλαδή 5.748 ευρώ θα παραμείνει το ίδιο.

«Η μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση στα επιδόματα ανεργίας αρχικά θα είναι πιλοτική καθώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωτικά τόσο ριζικές αλλαγές» σχολιάζουν πηγές του Υπουργείου Εργασίας στον ΟΤ.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούργιο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας.

Το δεύτερο πρόγραμμα το οποίο θα αφορά μακροχρόνια άνεργους θα προβλέπει αύξηση του επιδόματος σταδιακά εντός 12 μηνών, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης