Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 04.06.2018
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Tο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων συμμετέχει σε διετές πρόγραμμα Erasmus+/KA2 – συμπράξεις μεταξύ σχολείων- με τίτλο «Reading without borders»- «Διάβασμα χωρίς σύνορα». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν άλλα επτά σχολεία ευρωπαϊκών χωρών: από τη Βουλγαρία (συντονιστικό σχολείο), τη Ρουμανία, τη Λετονία, την Τουρκία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας στους μαθητές μας.
Η 3η διακρατική συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο Westport, μια κωμόπολη στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας από 7 έως 11 Μαΐου. Στη διεθνική συνάντηση συμμετείχαν τρεις καθηγήτριες από το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, η κ. Μαγαλιού Καλλιόπη υπεύθυνη υλοποίησης του έργου, η κ. Μπανάσιου Ευαγγελία, φιλόλογος, η κ. Παπαευθυμίου Μαρία, βιολόγος και δυο μαθητές, ο Οικονόμου Γιώργος και η Κουτσαμπελούλη Λεμονιά, της Γ΄ και Β΄ τάξης αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους ιρλανδούς μαθητές την πόλη μας και το σχολείο μας και να απαντήσουν σε άπταιστα αγγλικά στις ερωτήσεις που τους έθεσαν σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα αγαπημένα τους βιβλία και τα γενικότερα τα ενδιαφέροντά τους. Επίσης, συμμετέχοντας στην εκπαιδευτική δραστηριότητα: «Πολιτισμός μέσα από τη λογοτεχνική κληρονομιά» πρόβαλαν ταινίες τις οποίες σκηνοθέτησαν και στις οποίες πρωταγωνίστησαν οι ίδιοι. Οι ταινίες που παρουσιάστηκαν, βασίστηκαν σε λογοτεχνικά έργα και μύθους των συμμετεχουσών χωρών. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές μας να έλθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων χωρών, να γνωρίσουν την λογοτεχνική τους κληρονομιά αλλά και να διασκεδάσουν και να μοιραστούν τα έργα τους. Επιπρόσθετα, συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες δημιουργίας κατασκευών παρουσίασης με εικόνες γνωστών λογοτεχνικών έργων και παραμυθιών. Οι παιδαγωγικές μέθοδοι και τα εκπαιδευτικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία και καλές πρακτικές για τους μαθητές των εταιρικών σχολείων. Εκτός από την ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους του σχολείου από τον Διευθυντή και την φιλοξενία στις αίθουσες από τους εκπαιδευτικούς για την παρακολούθηση μαθήματος, η διοργάνωση γιορτής αφιερωμένης στους παππούδες και τις γιαγιάδες των μαθητών θα μας μείνει αξέχαστη. Η γιορτή αυτή εξέφραζε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των μικρών μαθητών για την αμέριστη φροντίδα, την ηθική αγωγή και τη ζεστή αγκαλιά που βρίσκουν σ’ αυτούς. Η γιορτή κορυφώθηκε όταν όλοι οι συμμετέχοντες τραγούδησαν από κοινού ένα παραδοσιακό τραγούδι με τη συνοδεία ιρλανδικής μπάντας.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση της πορείας του έργου, έγινε ανταλλαγή πνευματικών προϊόντων που δημιούργησαν οι μαθητές μας (international booklet “Somewhere under the rainbow”) και προγραμματίστηκαν οι επόμενες συναντήσεις και δραστηριότητες με στόχο την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του σχεδίου.
Παράλληλα με τις εργασίες του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σ’ επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ιρλανδίας, να δοκιμάσουμε γεύσεις από την τοπική κουζίνα, να γευτούμε τη διάσημη μπύρα Guinness και να ακούσουμε παραδοσιακή μουσική. Επισκεφτήκαμε το λαογραφικό-ιστορικό μουσείο της περιοχής, ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, φωτογραφηθήκαμε στο μνημείο για τον λιμό που έπληξε την Ιρλανδία στα μέσα του 19ου αιώνα, απολαύσαμε τη θέα στον ατλαντικό ωκεανό και τα υπέροχα καταπράσινα τοπία. Επιπλέον, περπατήσαμε στο φημισμένο ιερό βουνό του Αγίου Πατρικίου, Croagh Patrick και το εθνικό πάρκο Connemara και μάθαμε για την τύρφη που υπάρχει στο έδαφός της και χρησιμοποιείται ως άριστο θερμαντικό υλικό (Boglands). Ο φυσικός αυτός πλούτος μαζί με την καλλιέργεια της πατάτας και την ελεύθερη βοσκή των προβάτων έσωζαν πολλές φορές τον φτωχό ιρλανδικό πληθυσμό από τη λιμοκτονία και τη μετανάστευση στην Αμερική.
Τέλος, η παραμονή μας στο Δουβλίνο μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τη διάσημη βιβλιοθήκη του Trinity College (την οποία κοσμούν προτομές των ελλήνων φιλοσόφων: του Πλάτωνα, του Σωκράτη και του Αριστοτέλη), τον μητροπολιτικό ναό της εκκλησίας του Χριστού και την Dublinia, το μουσείο για την ιστορία της Ιρλανδίας από την εποχή των Βίκινγκς έως το μεσαίωνα. Το Δουβλίνο, πόλη των διάσημων συγγραφέων Τζέιμς Τζόυς, του Μπέκετ, και του Όσκαρ Ουάιλντ αλλά και πατρίδα του Κέννεντυ αποτυπώνει καθημερινά τα χαρακτηριστικά ενός λαού εξωστρεφούς και ευγενικού, που αναμειγνύει υλικά του μύθου και της στυγνής πραγματικότητας και γεύεται και τραγουδά τη ζωή στις φημισμένες ιρλανδικές παμπ. Η φιλόξενη ατμόσφαιρα της πόλης, οι πολυσύχναστοι δρόμοι και τα υπέροχα πάρκα με τις μουσικές και την ευχάριστη ατμόσφαιρα έκλεψαν τις καρδιές μας και χαράχθηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη μας.
Συμπερασματικά, οι κοινές δραστηριότητες και οι πολιτισμικές εμπειρίες στα πλαίσια αυτής της διεθνικής συνάντησης είναι βέβαιο πως αναπτύσσουν μια δυναμική σχέση ανάμεσα στα συνεργαζόμενα σχολεία και πως οικοδομούν για το μέλλον τα θεμέλια ενός ανοιχτού σχολείου βασισμένου στην αποδοχή της διαφορετικότητας των πολιτισμών στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο κόσμο.
Για το 3ο Γυμνάσιο
Μαγαλιού Καλλιόπη