Παρασκευή 27.12.2024 | Εορτάζουν: Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μωρίς, Μαυρικία, Μαυρίκα, Στέφανος, Στέφος, Στέφας, Στεφανής, Στεφανία, Στέφη, Στεφάνα, Στεφανιώ, Στεφανίτσα, Στεφανή, Στέφα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

«Το Καπλάνι της Βιτρίνας» από το Θεσσαλικό

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 10.08.2023 | 5:47 μμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Το 2023 γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης συγγραφέως Άλκης Ζέη και έχει κηρυχθεί επίσημα από το ΥΠΠΟΑ «Έτος Άλκης Ζέη». Το Θεσσαλικό Θέατρο συμμετέχει σε αυτόν τον εορτασμό και ανεβάζει το πιο δημοφιλές της ίσως μυθιστόρημα για παιδιά (και όχι μόνο) «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» στην Παιδική του Σκηνή και συστήνει στο κοινό της Λάρισας αυτό το χαρακτηριστικό της έργο. Οι πρόβες μόλις ξεκίνησαν και η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 1η Οκτωβρίου. Καλοκαίρι. Η μαγική εποχή των παιδιών. Θάλασσα, παιχνίδι, εξερευνήσεις και ατέλειωτες νύχτες με μαγικές ιστορίες κάτω από τ’ αστέρια.
Μια παρέα παιδιών στο Λαμαγάρι της Σάμου, θα ζήσει μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.
Η δικτατορία του Μεταξά στις 4 Αυγούστου του 1936, θα οδηγήσει τα παιδιά να πάρουν μέρος σε μυστικές αποστολές για να βοηθήσουν τον ξάδερφο της Μέλιας και της Μυρτώς, τον Νίκο, που είναι φοιτητής και κινδυνεύει με φυλακή. Ο Νίκος κρύβεται στο Μύλο με το σπασμένο φτερό μέχρι να μπορέσει να διαφύγει στην Ισπανία που γίνεται εμφύλιος πόλεμος για να πολεμήσει για τη Δημοκρατία. Όσο δύσκολα όμως κι αν είναι τα πράγματα τα παιδιά έχουν τη βοήθεια ενός τίγρη που βρίσκεται μέσα σε μια βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού της Μέλιας και της Μυρτώς. Το Καπλάνι -όπως λένε τον τίγρη στη Σάμο- έχει την ικανότητα να ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες που τους διηγείται ο Νίκος και όταν χρειαστεί, με το δικό του μαγικό τρόπο να παίρνει μέρος στις δύσκολες αποστολές των παιδιών, να τα βοηθάει και να τα προστατεύει.
Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία για τη συναρπαστική πορεία που ακολουθούν όλα τα ζωντανά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα, για να ζήσουν έτσι όπως είναι φτιαγμένα από τη φύση: Ελεύθερα.
Μια ιστορία φωτεινή όπως είναι τα καλοκαίρια και σκοτεινή όπως οι δικτατορίες. Μέσα από την αυτοβιογραφική ιστορία της Άλκης Ζέη, από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, ζωντανεύει ένα καλοκαίρι που δεν είναι όπως τα άλλα. Το παιχνίδι και την ανέμελη ζωή των παιδιών θα έρθει να διαταράξει μια πραγματικότητα σκληρή: η επιβολή μιας δικτατορίας.
Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει τη μαγική ικανότητα των παιδιών να παλεύουν με όπλα ανίκητα στις μάχες της ζωής.
Η φαντασία και το παιχνίδι, η πίστη και η αθωότητα, η ομορφιά και η ασχήμια του κόσμου χωρίς ψεύτικα φίλτρα και η αλήθεια μέσα από τα μάτια των παιδιών, «φτιάχνουν» ένα ατέλειωτο καλοκαίρι που όλοι μέσα του μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι.
Η παράσταση ακολουθεί επί σκηνής το μυστικό δρόμο των παιδιών και του καπλανιού, αλλά και με κινηματογραφικά ανοίγει ακόμα περισσότερο τη μαγική εκείνη διάσταση που έχει πάντα η οπτική γωνία των παιδιών και η χωρίς όρια φαντασία τους.
Ίσως γιατί εκεί όταν όλοι επιστρέφουμε μπορούμε να είμαστε Ελεύθεροι.
Συντελεστές:
Διασκευή – Σκηνοθεσία – Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Λαρεντζάκη.
Σκηνικό: Κατερίνα Παπαγεωργίου. Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη. Μάσκες: Ολυμπία Σιδερίδου. Μουσική: Κώστας Βόμβολος.
Video: Πέτρος Σεβαστίκογλου.
Video animation: Μπάμπης Βενετόπουλος. Σχεδιασμός φωτισμών: Δήμητρα Λαρεντζάκη – Βαγγέλης Χαλκιαδάκης.
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Βράκα.
Παίζουν (αλφαβητικά):
Χριστίνα Βράκα, Ειρήνη Ιωάννου, Δήμητρα Καραγιώργου, Αγάπη Μούστρη, Δημήτρης Όντος, Σταμάτης Στάμογλου, Ελίνα Σταμοπούλου, Θάνος Τριανταφύλλου.
Πληροφορίες (10 π.μ.- 2 μ.μ.) 2410-621.209.
Παραστάσεις πρωινές για σχολεία: 9.00 και 11.00.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης