Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 02.04.2019
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
Ο Μπόρχες έβλεπε στη βιβλιοθήκη έναν παράδεισο, ο Κικέρωνας πίστευε ότι στη ζωή ένας κήπος και μια βιβλιοθήκη είναι αρκετά για να ζει κανείς ευτυχισμένος… ο Προυστ ύμνησε τις ώρες της παιδικής ηλικίας που πέρασαν αγκαλιά με ένα βιβλίο… Σήμερα, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, και είναι από εκείνες που έχουν νόημα να είναι μια γιορτή, γιατί στα βιβλία, και στην αγάπη των παιδιών για ανάγνωση, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο κόσμο. Για ένα μέλλον με ανθρώπους που έχουν φαντασία, ανοιχτούς ορίζοντες και γνώσεις.
Στην περιοχή μας, έχουμε κάθε δικαίωμα να αισθανόμαστε τυχεροί αλλά και περήφανοι χάρη στην ενεργό δράση των βιβλιοθηκών της περιοχής. Οφείλουμε βέβαια να αναγνωρίσουμε ότι το μεγάλο άλμα έγινε στην περιοχή της Καλαμπάκας, όπου μέσα σε ελάχιστα χρόνια, η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας κατάφερε να γίνει ένα πραγματικό κέντρο Πολιτισμού και να συσπειρώσει γύρω από τις δράσεις της, το παιδικό αναγνωστικό κοινό από κάθε γωνιά του νομού Τρικάλων. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από τις σελίδες μας σήμερα, η δωρήτρια και ψυχή της βιβλιοθήκης κα Diana Merriam Δημουλά.
«Το όραμά μου … ένας Φάρος Φωτός»
Η κα Δημουλά, είναι ο άνθρωπος που μέσα από μια δωρεά, επέλεξε να αγκαλιάσει τον κόσμο του βιβλίου και δη του Παιδικού Βιβλίου δημιουργώντας μια παιδική και νεανική βιβλιοθήκη πρότυπο στην επαρχιακή πόλη της Καλαμπάκας, από όπου κατάγεται. Ωστόσο, είναι ασίγαστο το όνειρό της για το μέλλον. Όπως μας είπε «Είμαστε πολύ μακριά από την εκπλήρωση της αποστολής μας. Το όραμά μου για τη Βιβλιοθήκη είναι να είναι ένας Φάρος Φωτός που προσφέρει εκπαίδευση, πρόσβαση και δυνατότητες σε όλους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την προσφορά υλικού και δραστηριοτήτων που έχουν αντίκρισμα σε όλες τις ηλικίες. Αυτή είναι η αφετηρία για την επίτευξη υψηλότερων στόχων».
Προσδοκίες από το Δήμο Μετεώρων
«Αναμένουμε από τον Δήμο Μετεώρων να εκσυγχρονίσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο με σύνδεση οπτικών ινών που θα μας επιτρέψει να εξυπηρετήσουμε το Νομό Τρικάλων και την υπόλοιπη Ελλάδα, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο για τους συμπολίτες μας και για τον υπόλοιπο κόσμο προς εμάς για να συνεργαστούν μαζί μας» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Δημουλά αναδεικνύοντας ότι η προαγωγή ενός τόσο σημαντικού στόχου, είναι υπόθεση αλλά και ευθύνη όλων.
Τιμητική πανελλαδική βράβευση
Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκα, πρόσφατα κατέκτησε βραβείο Παιδικής/Νεανικής Βιβλιοθήκης, μιλώντας σχετικά η κα Δημουλά αναφέρεται στην τιμή και στην αναγνώριση των προσπαθειών «Είναι τιμή η αναγνώριση της Βιβλιοθήκης μας από την IBBY(Κύκλος Παιδικού Βιβλίου), διότι φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε παράλληλα στην κοινωνία. Η αποστολή της IBBY αναφέρει:
· Ενθάρρυνση της έρευνας και των ακαδημαϊκών έργων: δηλαδή της εκπαίδευσης
· Ενθάρρυνση της δημοσίευσης και διανομής ποιοτικών παιδικών βιβλίων: αυτή είναι η πρόσβαση
· Παροχή δυνατότητας στα παιδιά ώστε να έχουν πρόσβαση στα βιβλία: η αποστολή της Βιβλιοθήκης της Καλαμπάκας είναι να είναι Φάρος Φωτός που προσφέρει εκπαίδευση, πρόσβαση και δυνατότητα σε όλους.
· Κάθε παιδί στον κόσμο αυτό είναι και δικό μας παιδί.
· Κάθε παιδί είναι το αύριο αυτού του κόσμου.
· Κάθε παιδί πρέπει να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και την δυνατότητα να χτίσει ένα καλύτερο αύριο για όλους μας
Οι αριθμοί και οι δράσεις
Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας έχει θεσπίσει μια προσέγγιση βασισμένη στη Διαχείριση Βάσει Στοιχείων που επιτρέπει την αξιολόγηση του προγράμματος δραστηριοτήτων, το οποίο είναι πλούσιο και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές στατιστικές σχετικά με τις δράσεις, από τη ρομποτική Lego (45 συμμετέχοντες), τα εργαστήρια πληροφορικής ενηλίκων (51 συμμετέχοντες) και KAPI (12 συμμετέχοντες), τις λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων και παιδιών (23 συμμετέχοντες), τη ρομποτική Arduino σε συνεργασία και με το ΕΠΑΛ Καλαμπάκας (19 συμμετέχοντες), το πιλοτικό πρόγραμμα βιωματικής μάθησης σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης(30 συμμετέχοντες) και τέλος την ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση σπάνιων βιβλίων/ χειρογράφων του μοναστηριού της Ρουσάνου. «Θα συνεχίσουμε τη συνεισφορά μας μέσα από τα προγράμματα STEM(Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και θα επεκτείνουμε την εξυπηρέτηση μέσω του Διαδικτύου μόλις ο Δήμος Μετεώρων μας παράσχει πρόσβαση οπτικών ινών» τονίζει η κα Δημουλά.
Η παιδική ηλικία, πατρίδα ενός οράματος…
Το νήμα της αγάπης που κατέληξε σε μια ανεκτίμητη προσφορά για κάθε παιδί της περιοχής μας, ξεκινά για την κα Δημουλά από τα παιδιά της «Απολάμβανα πάντα να διαβάζω στα τέσσερα παιδιά μου. Μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία ήταν το “Goodnight Moon”, τα βιβλία του Eric Carle, ο Dr. Seuss και το “The Little Engine That Could”. Ξεκινώντας με τα παιδιά μου, πιστεύω ότι το μέλλον μας βρίσκεται στα χέρια όλων των παιδιών του κόσμου. Η ιδέα της Βιβλιοθήκης, γεννήθηκε μέσα από τις πολυάριθμες ώρες που περάσαμε να διαβάζουμε βιβλία από τη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας. Πιστεύω και εργάζομαι ασταμάτητα να αποδείξω ότι η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πολιτιστικό κόμβο για πολλά χρόνια».