Σάββατο 21.12.2024 | Εορτάζουν: Θεμιστοκλής, Θέμης, Θεμιστοκλεία, Ιούλιος, Ιουλία, Ιουλιανή, Ιουλίτσα, Γιουλία, Γιούλα, Γιουλίτσα, Τζούλια, Γιούλη

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων στην Διάβα Καλαμπάκας

Χωρίς κατηγορία 24.08.2024 | 8:01 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων και των επαγγελματιών στη Διάβα της Καλαμπάκας, καθώς σε δύο εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το σαρωτικό πέρασμα του «Ντάνιελ» και την καθίζηση που υπέστη η γέφυρας της Διάβας, και έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από όσα τους υποσχέθηκαν για άμεση αποκατάσταση.

Η γέφυρα της Διάβας υπέστη καθίζηση και υποχώρηση στη μέση από τα ερμητικά νερού του Πηνειού, τον περασμένο Σεπτέμβριο και από τότε έως και σήμερα, κάτοικοι και επαγγελματίες έμειναν με τις … υποσχέσεις ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα ξεκινούσαν οι εργασίες αποκατάστασης.

«Νιώθουμε ξεχασμένοι» τόνισε στην “Ε” η κάτοικος και επιχειρηματίας στην περιοχή της Διάβας,  Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα , μεταφέροντας την αγανάκτηση των συγχωριανών της για την κατάσταση που βιώνουν από την ημέρα που η γέφυρα έκλεισε.

Η κατάσταση πλέον,  σύμφωνα με την κα. Γιαβρούτα-Λούδα  έχει φτάσει στο απροχώρητο!  Όπως τόνισε αναγκάζονται να διανύουν διαδρομές χιλιομέτρων για να φτάσουν οπουδήποτε, όταν το χωριό τους απέχει μόλις κάποια εκατοντάδες μέτρα από την Καλαμπάκα.

«Κάθε καλοκαίρι, η Διάβα έσφυζε από ζωή. Τώρα είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα, αφού πολλοί έφυγαν ενώ δύσκολα κάποιος θα επισκεφθεί το χωριό, αφού θα πρέπει να έρθει από την Σαρακίνα » πρόσθεσε.

Διαδρομή που αυξάνει δραματικά το κόστος μεταφοράς, σε μία εποχή που η ακρίβεια έχει τσακίσει οικονομικά και τα  νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες του χωριού είχαν προχωρήσει και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τον περασμένο Μάιο σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των αρμοδίων, ώστε να εκκινήσουν άμεσα οι εργασίες στην γέφυρα αλλά και να υπάρξει προσωρινή λύση για πρόσβαση στην Καλαμπάκα από πέρασμα.

Σημειώνεται ότι δεν τους επιτρέπεται, τις ημέρες που δεν βρέχει η διάσχιση του ποταμού, μέσα από ένα ασφαλές και διαμορφωμένο πέρασμα.

«Ζητήσαμε βοήθεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να μην πηγαινοερχόμαστε από την Σαρακίνα, ακούσαμε υποσχέσεις τον χειμώνα στη συνέλευση που συγκαλέσαμε και φτάσαμε στο τέλος του Αυγούστου, να είμαστε στο σημείο μηδέν. Το χωριό ερημώνει, κόσμος έχει φύγει, χωρίς να γνωρίζει το πότε θα επιστρέψει στον τόπο του» υπογράμμισε με έμφαση.

Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι της Διάβας είναι η κατασκευή μιας προσωρινής διάβασης με τη χρήση τσιμεντοσωλήνων – όπως στην  Αμπελιά Φαρσάλων-  με σκοπό να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια η κυκλοφορία των διερχομένων οχημάτων έως ότου γίνει η αποκατάσταση της γέφυρας.

Ανασφάλεια με την πρώτη σταγόνα

Και μέσα στην ανασφάλεια της επιβίωσης, λόγω της ερημοποίησης του χωριού, κάτοικοι και επιχειρηματίες κάθε φορά που βρέχει, φοβούνται για τα χειρότερα.

«Ζούμε μια τρέλα! Μας φοβίζει τι θα συμβεί, το φθινόπωρο που έρχεται. Βρέχει και τρέμουμε, μην περάσουμε τα ίδια» τόνισε η κα. Γιαβρούτα-Λούδα , καθώς όπως σημειώνει, δεν έχει γίνει τίποτα για την θωράκιση τους (αντιπλημμυρικά  έργα, κλπ)  .

Δυστυχώς, 11 μήνες μετά οι υποσχέσεις, έχουν μείνει απλά  υποσχέσεις. Η γέφυρα  της Διάβας κυριολεκτικά παραμένει αδιάβατη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες, όχι μόνο της Διάβας, αλλά και των χωριών που αποκτούσαν ζωή από την γέφυρα αυτή, αφού  δεν  υπάρχει πλέον καμία πρόσβαση από και προς την Καλαμπάκα μέσω αυτής.

 

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης